Σε τροποποίηση προηγούμενης (2011) κοινής απόφασης υπουργών για έργα των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προχώρησαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα , καθορίζονται εκ νέου «οι πράξεις γενικού δημοσίου συμφέροντος που χρηματοδοτούνται, το συνολικό κόστος αυτών και το ύψος της σχετικής χρηματοδότησης, ο τρόπος και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της χρηματοδότησης και οι υποχρεώσεις των Ανώνυμων Εταιρειών με την επωνυμία ΑΔΜΗΕ Α.Ε. & ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.» . Σε ότι αφορά τον ΑΔΜΗΕ περιλαμβάνεται η  Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό διασυνδεδεμένο σύστημα υψηλής τάσης (ΥΤ).

Το έργο αφορά: α) στην κατασκευή ενός συνδέσμου, μεταξύ του Λαυρίου και της Σύρου, β) στην κατασκευή τεσσάρων υποσταθμών στα νησιά Σύρο, Πάρο, Νάξο και Μύκονο και γ) στην κατασκευή των διασυνδέσεων μεταξύ των νήσων: Σύρου-Πάρου, Πάρου-Νάξου, Νάξου-Μυκόνου, Μυκόνου-Σύρου, καθώς και Σύρου-Τήνου.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 396,8 εκ. ευρώ και δύναται να χρηματοδοτηθεί από το Π.Δ.Ε. ως εξής: για τη α’ φάση του έργου που υλοποιήθηκε την περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013 έως ποσοστό 35% και έως το ποσοστό της εγκριτικής απόφασης της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού για το υπόλοιπο του έργου που θα ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» της περίοδου 2014-2020, ήτοι 49,57%.

Το έργο εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και στοχεύει στην εξασφάλιση της ομαλής, αξιόπιστης και οικονομικής τροφοδότησης με ηλεκτρική ενέργεια νησιών των Κυκλάδων, καθώς και στην περιβαλλοντική αναβάθμιση των νησιών, λόγω της παύσης της λειτουργίας των πετρελαϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Η διάρκεια υλοποίησης του έργου εκτιμάται σε 9 έτη.”

Μαζι με το έργο Γραμμή μεταφοράς 400 KV KYT Λαγκαδά – ΚΥΤ Φιλίππων και Πιλοτικό σύστημα τηλεμέτρησης και εφαρμογής έξυπνων δικτύων, ο προυπολογισμός των έργων που χρηματοδοτουνται απο το ΕΣΠΑ θα φθάσει τα 255 εκατ. ευρω.

Μοίρασε το ...

Στείλε το να το δουν και οι φίλοι σου

Μετάβαση στο περιεχόμενο