Στις ράγες της ανακατασκευής , μετα την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Φεβρουαρίου, “μπαίνει” το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου (K.Y.T.) . Το έργο , με κόστος 46 εκατ. ευρώ , αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός 30 μηνών περί το Σεπτέμβριο του 2023.

Πρόκειται για ένα έργο «με το κλειδί στο χέρι» το οποίο περιλαμβάνει την αντικατάσταση όλου του διακοπτικού εξοπλισμού 150kV και 400kV με σύγχρονο εξοπλισμό τύπου GIS, την προσθήκη δύο αυτομετασχηματιστών και πέντε αυτεπαγωγών αντιστάθμισης, την εγκατάσταση σύγχρονου ψηφιακού συστήματος προστασίας και ελέγχου, καθώς και την αντικατάσταση των βοηθητικών παροχών του ΚΥΤ.

Το νέο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης:

  1. Θα αναλάβει σημαντικό μέρος του ηλεκτρικού φορτίου στο λεκανοπέδιο Αθηνών, θωρακίζοντας την τροφοδοσία της ευρύτερης περιοχής
  2. Θα αποτελέσει τον κόμβο σύνδεσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2023
  3. Θα αποτελέσει τον τερματικό κόμβο του Ανατολικού Διαδρόμου (400 kV) της Πελοποννήσου με το ηπειρωτικό σύστημα με ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2024.

Το έργο έχει προταθεί για συγχρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), από κοινού με τη νέα Γραμμή Μεταφοράς Κόρινθος-Κουμουνδούρος, για το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ, κ. Ιωάννης Μάργαρης, δήλωσε σχετικά: «Η συμβασιοποίηση του κρίσιμου αυτού έργου είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για την ενίσχυση και τον εκσυγχρονισμό της “καρδιάς” του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας. Η επέκτασή του Συστήματος προς την Κρήτη και την Πελοπόννησο, καθώς και οι προκλήσεις που επιφυλάσσει η κλιματική αλλαγή, επιτάσσουν την επίσπευση των έργων εκσυγχρονισμού των υποδομών μας. Η MYTILINEOS είναι ένας αξιόπιστος συνεργάτης και ένας σταθερός σύμμαχός μας σε αυτή την προσπάθεια.»

Μοίρασε το ...

Στείλε το να το δουν και οι φίλοι σου

Μετάβαση στο περιεχόμενο